Paul&Trudies Eetrecensies

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

De Librije, Zwolle. 14-7-2006

1e_foto_librije

2e_foto_librije

Dit keer met een gezelschap van een culinair forum uit eten geweest bij het drie Michelinsterren restaurant De Librije in Zwolle. We hadden een tafel in de keuken gereserveerd.

Nadat we ‘s middags al een paar van onze mee-eters ontmoet hadden op een terras op de Grote Markt van Zwolle begaven we ons rond 19:00 uur naar het terras van De Librije alwaar de overige deelnemers het gezelschap van 6 personen compleet maakten.

We begonnen met een aperitiefje in de vorm van een glaasje wijn of water en niet lang daarna kregen we ons eerste mondhapje al: een lepeltje met daarop een ijssorbetje van gebrande paprika met zure room.

Amuse1

De amuses (mondhapjes) volgden elkaar in een mooi tempo op en tussendoor  hadden we al kennisgemaakt met Jonnie en Therese, die ons de menukaart brachten en nadat we unaniem besloten hadden voor het 6-gangen Librijemenu te gaan, informeerden of er specifieke zaken waren die we niet lustten of liever niet wilden eten.

Als tweede mondhapje kregen we een hapje van geitenkaas en tomaat met een rozenblaadje.
Je zou verwachten dat de tomaat rood zou zijn, maar men had puur alleen het groene sap van de tomaat gebruikt en daar een smakelijke gelei van gemaakt. De geitenkaas was in schuimvorm daar bovenop gedrapeerd.

Amuse2

Het derde mondhapje was een in een eierschaal opgemaakt hapje van groene olijf met mango en boerenkaas met daarop een krokant korstje.

Amuse3

Het vierde mondhapje was een overheerlijk glaasje van meloensap met ham.

Amuse4

Als vijfde mondhapje kregen we het signatuurgerechtje van Jonnie: de overbekende lolly van gekonfijte eendenlever.

Amuse5

Daarna kregen we een rolletje van krokante pinda, gevuld met pittige augurk.

Amuse6

Het werd toen tijd om naar binnen geroepen te worden en de afdaling naar de (gelukkig niet zo heel warme keuken) te maken. Onderweg kwamen we nog langs het hommarium.

Kreeften

Eenmaal in de keuken aangekomen konden we plaatsnemen aan een eenvoudige marmeren tafel en werden we daar getrakteerd op ons laatste mondhapje, een bloemkoolmousse met haringkuit.

1

In een rustig tempo volgden daarna de overige gerechten, begeleidt door 4x een wijnarrangement (2 personen dronken liever niet dat arrangement) met per wijn en menugang deskundige uitleg daarover door Therese of onze vaste tafelgerant  Bernard.

Uiteraard kregen we heerlijke broodjes (bij elke gang een ander soort broodje) met gezouten boter en olie op de tafel.

Brood

Het eerste hoofdgerecht was een mooi opgemaakt bord met koude ganzenlever, gerookte IJsselmeeraal, jonge venkel en sinaasappelcrème, paling en Mac Vin koningspoon met inktvis, tomaat, grijze garnaaltjes en lavendelmayonaise.

De personen die bezwaar hadden tegen het eten van ganzenlever kregen als alternatief een bordje met rode mul, garnaaltjes, inktvis en zeewier.
Daarbij dronken we een 2005 Domaine Laporte, Muscat Sec silce. (een kruidige Franse witte muscatwijn).

Garnaalzeewier

Het tweede hoofdgerecht bestond uit een tartaar van langoustientjes met olorose sherry, yoghurt, ingemaakte komkommer en pata negraham (linkerbordje) met op het rechterbordje een warme langoustine met gember en wortel.

We dronken daarbij een 2004, Vina Majen, Rueda, Verdego (een lekkere droge, fruitige Spaanse witte wijn).

Langoustinetartaar

Het derde hoofdgerecht was een heerlijke tongschar met Noordzeekrab en een saus van citroengras.
Daarbij dronken we een 2005 Grüner Veltlinez, Weingut Prechil. (een beetje meer zurige Oostenrijkse witte wijn)

Tongschar

Het vierde hoofdgerecht bestond uit rog met pittige appelbouillon, aardappel, augurk en kapperblaadjes. (een soort hutspotje met een heerlijke smaak)
De wijn bij deze gang bestond uit een 2004 Bourgogne, Charles Viénot, chardonnay. (een volle Franse witte wijn).

Hutspotje

De vijfde gang was een overheerlijke malse eendenborst vergezeld door een pootje van een tamme duif op het karkas gegaard boven houtskool met sinaasappelkaantjes in jus met gerookte thee en een crème van zijn levertjes.
Hierbij dronken we de enige rode wijn van de avond, een gekoelde (!) 2000 Merlot, Sebastiani.
(een door de koeling frisse Californische rode wijn)

Eendenborst

En zo kwamen we bij de nagerechten.

Het eerste nagerecht bestond uit twee paletjes.
Het rechter bordje was aardbei met gevriesdroogde basilicumpoeder.
Het linker bordje waren allerlei bereidingen van framboos met witte chocolade, citroen en magnolia.

Toet

Bij de nagerechten dronken we uiteraard een dessertwijn: Zaniho, grüner en riesling, een echte Eiswein.

Het  tweede nagerecht was een hapje met ananas met appelgelatine en een suikerspin er bovenop..

2e_toet

Als laatste hapje kregen we als extra nog een lollie met een aardbei en alweer suikerspinsel.

Tenslotte namen we allemaal nog het koffieservies, die ook alweer vergezeld ging door heerlijke kleine hapjes zoals zelfgemaakt after-eight, lollies van donkere chocolade met sinaassappelvulling, witte chocolade met Bailies-creme.

Bij ons laatste kopje koffie kregen we tenslotte nog een lekkere mojito, een fris drankje bestaande uit munt, rum en limoen.

Koffies

Voldaan en uiterst tevreden werd daarna de rekening gevraagd en omdat je nou eenmaal weet dat je in een 3-sterrenrestaurant eet, wisten we dat het allemaal niet goedkoop zou zijn.
Het precieze totale bedrag zullen we daarom dus niet vermelden, maar iedereen vond het geheel meer dan de moeite waard.

Het was meer dan de moeite van een half jaar voorpret en wachten waard en onze complimenten gaan behalve naar Jonnie en Therese ook uit naar de keukenbrigade van 15 personen en de zeer professionele en plezierige zwarte brigade van 8 personen.   

Nederlands beste restaurant!

Keukenpersoneel

Single Post Navigation

Leave a comment