Paul&Trudies Eetrecensies

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Restaurant 't Stille Water, Spaarndam. 21-10-2006

Website: http://www.stillewater.nl
Beoordeling bij http://www.iens.nl/restaurantsVan/Nederland/restaurant.htms?p=&a=&k=&r=6034&s=0
Beoordeling bij http://www.dinnersite.nl/restaurant/?RN=2783&lng=nl

Entourage en bediening
Gelegen in het zeer pittoreske Spaarndam was het voor ons nog even zoeken naar het restaurant, aangezien er aan de doorgaande weg niet echt reclame voor wordt gemaakt. Het restaurant is gelegen aan een soort binnenhaventje nabij een sluisje, naast gewoon wat idyllische woonhuisjes aan het Kolkje van Spaarndam.

In de zomer kan je lekker op het terras aan het water zitten. Nu waren we uiteraard aangewezen tot het binnengedeelte. Een soort pijpenlade-achtige huiskamer, waar de temperatuur al vrij snel stijgt en er, in onze ogen, te weinig ventilatie was.

De inrichting is sober: mooie stevige 4 persoons houten tafels, van te voren ingedekt voor 4 of 2 personen met een linnen lopertje en eenvoudig, maar mooi tafelservies en bestek.
Totaal plek voor maximaal 48 couverts.

1 chef-kok (Mark Beekman) en een hulpkok en spoelhulp in een half open keuken.
Claudia Beekman en een meisje in de bediening, die alles met z’n 2-en prima in de gaten hielden en vriendelijk, maar zeker niet opdringerig attent aanwezig waren.

De kaart bestaat uit een aantal a la carte gerechten. Niet al te veel keuze qua verschillende voor- en hoofdgerechten.
Daarnaast serveren ze een 3 gangen ‘het Kolk menu’ ( 33 euro pp) , een gewoon 3 gangenmenu (35 euro pp) of een wisselend 4 gangen specialiteitenmenu (42 euro per persoon).
Wij beiden kozen voor dat laatste menu, waarbij de gerechten je vooraf aan tafel worden opgenoemd.

Als amuse kregen we kort na binnenkomst een glaasje met pomodori-tomatensoep met room vergezeld door een brochette met een mousse van gevogeltelever.
Lekker als tongstrelertje.

Daarna kwam er zelfgebakken wit en bruin brood met boter op tafel.

Voorgerecht
Het voorgerecht bestond uit een van verse krab gemaakt taartje met guacamole.
Uitstekend bereid, heerlijk qua krab- en guacamole-smaak.
Omringd door een lichte vinegraite.

Tussengerecht
Het tussengerecht was gegrilde coquilles op een brandade van kabeljauw omringt door een schaaldierensaus. Vergezeld door stukjes olijf en tomaat.
Alweer niets op aan te merken.
Gewoon zo als het moet.

Hoofdgerecht
Het hoofdgerecht was een filet van hertenrug met eekhoorntjesbroodsaus.

De filet vonden wij allebei wat aan de flauwe kant en de saus van eekhoorntjesbrood bestond helaas  slechts uit de braadjus met daarin wat piepkleine stukjes eekhoorntjesbrood.
Verder was het geheel opgeleukt met cranberry’s en wat boontjes en doperwtjes, almede wat poffertjes van aardappelpuree. En (al helemaal niet erbij passend, qua smaak) stukjes uitgebakken bacon.
Als fris bijgerecht een koude gestoofde perencompote.
Jammer. Het hoofdgerecht moet natuurlijk ook lekker zijn.

Nagerecht
Het bij het speciale menu behorende nagerecht was een bordje met daarop een prima, zelfgemaakte, chocolademousse vergezeld door wat slagroom en wat vanille-ijs.
Paul nam dit nagerecht en het smaakte prima.

Trudie had van te voren aangegeven dit nagerecht te vervangen door een kaasbordje, want Het Stille Water koopt zijn kazen in bij de lekkerste kaasspeciaalzaak van Nederland: Betty’s Amuse uit Santpoort.
Uit de aanwezige kazen nam Trudie een 4-tal verschillende soorten: een rauwmelkse gewassen in bier, een pittige Engelse, een roomachtige op brie gelijkende en een blauwgeaderde.
Bluezz vond ze heerlijk.

Tenslotte sloten we af met een kopje gewone koffie voor golfer en een speciale thee voor Bluezz: een gerookt geurende Chinese thee luisterend naar de naam Lapsang Souchong.
Daarbij kregen we nog een schaaltje vol lekkere zoetigheden.

Bij binnenkomst hadden we een glas witte droge huiswijn genuttigd, die wij iets aan de zure kant vonden. Daarna zijn we overgeschakeld naar een fles Franse vin de Pays, Le Grès. Gemaakt van een combinatie van chardonnay- en voignierdruiven.
Heerlijke geurige droge witte wijn.

In totaal waren we na 3 uur tafelen voor alles bij elkaar 118 euro kwijt.

Eind-oordeel
Jammer van het hoofdgerecht. Verder een prima zaak.
Zeker in de zomer, als het terras met uitzicht over het water open is de moeite van nog een bezoek waard.

Ons eindoordeel komt aardig overeen met de gemiddelden op Dinnersite en Iens.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Restaurant 't Stille Water, Spaarndam. 21-10-2006

  1. dini wessels on said:

    op 29 mrt.08 hebben e in het stille water gegeten.
    We warten erg enthousiast, over het sfeervolle restaurant, het vriendelijke personeel, en het eten wwas voortreffelijk en heel gezellig opgediend.
    Zeker voor herhaling vatbaar.

  2. Leonie on said:

    Een enorme domper!

    Elk gerecht was zeer flauw, de presentatie beschamend amateuristisch en de combinatie van ingrediënten verre van culinair en lekker.

    Deze chefkok (Patrick Wolff) moet zich schamen! Dit heeft niets met koken te maken, waarbij men zijn smaak-papillen dient te gebruiken.

    Hier komen wij nooit meer terug, ondanks de waanzinnig mooie ligging aan het sluisje.

    De lovende recensies in het gastenboek, op Iens en op deze site zijn voor ons dan ook een compleet raadsel? Die goede recensies dienen blijkbaar uit het tijdperk van de vorige Mark Beekman? Of het laat weer duidelijk zien hoe deze sites makkelijk in te vullen zijn door vrienden van de chefkok…

    Erg jammer dat in dit mooie restaurant op zo een schitterende locatie, zo smakeloos en ver onder de maat gekookt wordt.

  3. sandra on said:

    op aanraden van vrienden zijn we gaan eten bij het stille water,bij aankomst waren wij al verrast.wateen mooie ligging aan het water en aan een sluisje,bij binnenkomst werden we hartelijk ontvangen.leuke ingerichte zaak ,openkeuken.we konden een tafeltje uitkiezen,dus kozen we een tafel vlak bij de keuken.de gastvrouw gaf ons eerst onze apperatief en amuse:mousse van gerookteforel heerlijk.daarna kregen we de kaart keuze uit 18 gerechtjes a 9 euro per stuk .de gastvrouw rade ons aan te beginnen met twee a drie gerechtjes u kunt later nog bij bestellen werd ons medegedeeld.carpaccio ,salade eende confit.en ravioli voor mij.mijn man nam de coquille ,kervelsoep,lamsstoof met lamsrack.we hebben heerlijk gegeten ,deze mensen weten waar ze mee bezig zijn ,een dikke 10

Leave a comment