Paul&Trudies Eetrecensies

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Zuid-Afrikaanse avond bij Restaurant Specktakel, Haarlem. 20-06-2011

http://www.specktakel.nl/

Normaal voert Restaurant Specktakel een zogenaamde wereldse kaart, maar nu hadden ze een eenmalige (en al ver van te voren volgeboekte) speciale Zuid-Afrikaanse avond.

Chris Erasmus en zijn team hadden dus een Zuid Afrikaans 4-gangen menu bij Specktakel samengesteld.
Deze wereldse chefs komen van restaurant Pierneef op ‘La motte wine estate’ in Franschhoek.
Chris is een bekende kok in Zuid Afrika en is jaren lang chefkok geweest in ‘Le Quartier Francais’
Een wereldberoemd restaurant van Margot Janse, uitgeroepen tot beste ladychef in the world!
De "rainbow cuisine" van de Kaapse wijnlanden kenmerkt zich door een variëteit aan geuren, kleuren en smaken.
Samen met de bevriende chefs van Specktakel organiseerden ze een avondvullend Zuid Afrikaans ‘Specktakel’ waarin de fantastische wijnen en spijzen van La Motte winery een hoofdrol speelden.
Tot zover de introductie.

De menukaart hebben we maar even ingescand:

Menu specktakel

Bij binnenkomst werden we ontvangen met een glas Zuid-Afrikaanse brut-Champagne van het huis van Pierre Jordan.

Champagne

De amuse was een Kaapse kerrie-oester (weskus oester, pawpaw vinigaitte, yuzu, koriander)

Oesters
Heerlijke oester, met frisse kruiden en wat (namaak)kaviaar.

Het voorgerecht was eigenlijk een forel-salade, maar die bleek vervangen door een op de huid gebakken zalm salade met gamba's en ingelegde haringreepjes kregen. (Franshoek forel skaai, mosterd blare, suulemoen peper slaaisous, per peri garnale, Kaapse bokkoms)

Zalm
Zalm is niet helemaal ons ding, maar de gamba's en de haring met de salade was verder prima. We dronken er een frisse Sauvignon Blanc van Paul Cuver bij

Het eerste hoofdgerecht was een halve kreeft chakalaka. (kreeft, geurige groente, warm suurlemeon mayonaisse, fetakaas)

Kreeft
Gewoon superlekker. Hier kregen we een glas Chardonnay van het estate La Motte bij.

Het tweede hoofdrecht was Biltong gekruide volstruis beeshaas. (met groene asperges, buchu hollandaise sous, botter skorsie & gember tert, choras skyfies). Het was dus een supermalse struisvogelbiefstuk met sopeciale buchukruiden, een butterscotch-gembertaart en chips van aardappelen gedoopt in chiraswijn.

Biltong
We kregen een zeer bijpassende mooie rode Chirazwijn uit 2008 van La Motte bij.

Tenslotte het dessert: Elging appel en appeliefie tert. (melkert roomijs, gebrande botter sous, gesoute karamel, nougat). Een warm appeltaartje met ijs en karamel. Fris en niet te zoet.

Dessert

Tussendoor hebben we de Zuid-Afrikaanse kok,Chris Erasmus,  nog even in de keuken op de foto gezet, hetgeen hem bij voor het afrekenen deed besluiten nog even speciaal bij ons aan tafel ons een handje te geven en te vragen of alles naar onze zin was geweest en of we binnenkort bij hem in La Motte willen langskomen. 🙂

Kokkie

Al met al 1 van de beste eetervaringen van de laatste tijd en het gehele arrangement inclusief alle  wijnen en water kostte 50 euro pp.

Wij hebben een superavond gehad.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Zuid-Afrikaanse avond bij Restaurant Specktakel, Haarlem. 20-06-2011

  1. mark cashoek on said:

    Hoi,

    Bedankt voor je leuke blog.

    Ik heb wat informatie ter aanvulling van je stukje…

    De “forel” was Franschhoek salmon trout een zalmforel soort die inderdaad roze als zalm is. In het Afrikaans heet dit “forel” vandaar mischhien de verwarring.

    De “namaak” kaviaar was de kuit van deze forel, gemarineerd in passievrucht.

    Deze actie krijgt zeker een vervolg met andere gastchefs, ik hoop jullie dan graag weer te ontmoeten!

    groet

    Mark
    Specktakel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: