Paul&Trudies Eetrecensies

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Restaurant Hielander te Alkmaar, 18 december 2010

WEBSITE

Als cadeautje voor Pauls verjaardag (19-12) had Trudie besproken bij het Schots restaurant Hielander in Alkmaar. Omdat we van Schotland houden, maar natuurlijk vooral voor de whisky's die hier bij de maaltijd worden geschonken! (Trudie hield het overigens bij een witte spaanse huiswijn)

Eerst van de parkeerplaats door het gezellig verlichte Alkmaar naar het restaurant gewandeld, wat een extra dimensie kreeg door de flinke laag sneeuw die gevallen was… Anton Pieck is er niks bij 🙂

Buitenkant

We werden welkom geheten door Wullie himself, een echte Schot in dezelfde kledij.

Wullie achterkant

Het is een klein zaakje en het eerst wat opvalt is de enorme collectie wiskyflessen (ruim 700). Voor de rest staat en hangt de zaak o-ver-vol (werkelijk geen leeg plekje te bekennen t/m de garderobe aan toe) met schots 'rommelmarkt' spul, je kijkt je ogen uit, erg leuk.

Garderobe

Wullie en zijn -eveneens Schotse- vrouw Gerie verzorgen samen de bediening, Kok Ramon v Keulen staat in de keuken (met hulpjes).

We beginnen met een glaasje wijn en voor Paul het eerste glaasje whisky : Een speciaal voor Hielander gebottelde 15 jaar oude Adelphi 46%.  Daarbij kregen we wat olijfjes en een creme-achtige amuse op een lepeltje (we weten niet wat het was en vergeten te vragen)

Let ook op het reserveringsbriefje, daar zat een muntje van 10 eurocent opgeplakt, geen idee wat daar de gedachte achter is?

Amuse

Pauls voorgerecht : Breac, diverse zeevruchten en paddestoelen in een ragout van prei-knoflook wat prima smaakte. Paul moest van Wullie eerst een hapje van de ragout nemen, dan een ingeschonken proefslokje van de whisky nemen, waardoor de combinatie inderdaad tot zijn volle recht kwam.. en er een bijpassende singledbottled Higland Park 8 jaar oude malt whisky werd ingeschonken.

Vis

 

Trudies voorgerecht heet Claigheann, een echte Schotse paté – Wullie's eigen recept – en werd geserveerd met Cumberland saus. De paté is gemaakt van kalf en lam en smaakte lekker kruidig.

Paté

Bij de voorgerechten kregen we 2 warme lavendel-broodjes in de vorm van een muffin :

Broodje

Hoofdgerecht van Paul : Lamsgerecht v/d dag : in honing-tijm-whiskysaus gemarineerde hele lamsbout uit de oven. Een enOrme bout:

Lamsbout

En weer hetzelfde ritueel qua proeven van het lam met een voorproefje van de whisky, dit keer een Glen Rothes signatory vintage malt whisky van 46% uit 1994 : (Wullie wilde graag poseren)Wullie

 

Trudies hoofdgerecht heet :  Fiddich , een mals wild Schots hert, rose geserveerd met een heerlijke rode uien-kaneel marmalade. Lekker!

Hert

We zaten lekker vol van het prima eten, dus in plaats van toetjes gingen we voor koffie en thee : Paul de Gaelic coffee, espresso met alwéér malt whisky erin :) 

Koffie&thee

Trudie koos uit de theekist, die nogal pontificaal op tafel werd gezet de Mintthee.

Theesoorten

Al met al een geslaagd cadeautje zo'n avondje uit eten 🙂

 

Single Post Navigation

One thought on “Restaurant Hielander te Alkmaar, 18 december 2010

  1. Martin on said:

    Dat is geen lamsbout dat is de schenkel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: